Opleiding & vorming

Leren loont: maak vormingsinspanningen 150% fiscaal aftrekbaar

Uitdagingen

  1. Technologische evoluties transformeren de arbeidsmarkt

    Onze wereld verandert snel door technologische, digitale en groene transities die een invloed hebben op de noodzakelijke kwalificaties en skills. Dat resulteert in nieuwe banen, maar ook in jobverlies. Zonder bijscholing of omscholing kunnen die veranderingen de samenleving veel kosten (werkloosheidsgerelateerde kosten).

    Bron: Be The Change, Agoria

    1.
  2. Mismatch tussen vaardigheden en marktbehoeften

    Er heerst een tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten. Investeren in upskilling en/of reskilling is dan ook essentieel. Zo kan de inzetbaarheid worden verhoogd en kan worden vermeden dat mensen in de werkloosheid of inactiviteit belanden.

    2.
  3. Huidige maatregelen schieten tekort

    De huidige stappen rond opleiding in het kader van de Arbeidsdeal van de Vivaldi-regering (verplichte opleidingsplannen, individueel opleidingsrecht van vijf dagen voor iedereen zonder aandacht voor concrete noden) en de plannen voor een puur controle-instrument rond deze verplichting (Federal Learning Account) zijn niet productief bij het stimuleren van een leercultuur. Ook de uitwerking van één individuele leerrekening in overleg met én tussen de regio’s evolueert niet in de gewenste richting. Daar zou de federale overheid een coördinerende rol moeten opnemen om te garanderen dat de burger eindigt met slechts één leerrekening en niet meerdere.

    3.
  4. Nood aan sterke leercultuur

    Te veel regelgeving voor bedrijven én werknemers ontmoedigt momenteel het verlangen om te leren. Er is dringend behoefte aan een cultuur waarin leren wordt bevorderd en waarbij alle betrokkenen – overheid, werkgever en werknemer – hun verantwoordelijkheid nemen.

    4.

Door een resem verplichtingen voor bedrijven en werknemers remmen we de leergoesting eerder af dan ze te stimuleren.

Oplossingen

  1. Fiscale voordelen voor bijscholing

    Steeds meer bedrijven moeten hun werknemers kunnen bijscholen wanneer ze niet langer over de vereiste kennis, vaardigheden of competenties beschikken voor nieuwe of sterk veranderde functies. Bijscholing (upskilling of reskilling) vergroot de kansen van werknemers op de arbeidsmarkt en binnen de onderneming en verkleint de kans op werkloosheid en dus ook de kosten voor de overheid.

    Om die inspanningen te kunnen blijven garanderen, zouden de opleidings- en personeelskosten met betrekking tot de vormingen en opleidingen die de werkgever in dit kader nodig acht voor 150% fiscaal aftrekbaar moeten worden gemaakt. Dit geldt voor:

    • werknemers die op basis van hun huidige skills en competenties een upskillings- of reskillingstraject nodig hebben om binnen het bedrijf inzetbaar te blijven.
    • nieuwe werknemers die volledig worden opgeleid (upskilling en/of reskilling) binnen de onderneming voor beroepen/functies waaraan een acuut tekort is op de arbeidsmarkt.
    1.
  2. Flexibel opleidingsrecht afgestemd op behoeften

    Het individueel opleidingsrecht van vijf dagen moet aangepast worden zodat werknemers die opleiding krijgen die ze nodig hebben, op het moment dat ze die nodig hebben. Zich blind fixeren op een individuele jaarlijkse doelstelling werkt contraproductief. Het opleidingsrecht moet flexibeler kunnen worden ingevuld dan wat het actueel wettelijk kader (Arbeidsdeal) toelaat.

    Het opleidingsrecht deels opnieuw collectiviseren en meer gericht kunnen inzetten afhankelijk van de sectorale en bedrijfsspecifieke noden maken hier essentieel deel van uit.

    2.

10 speerpunten voor een beter België
10 speerpunten voor een beter België is ook beschikbaar in pdf-formaat. Klik op de knop hieronder om de brochure te downloaden.
Horizon België 2030
Lees de themafiche uit onze toekomstvisie Horizon België 2030.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.